MATHILDE FALCH
‘SOLEN BRÆNDER’

Den ‘Toppen af Poppen’-aktuelle sanger og sangskriver Mathilde Falch, der tidligere på
året udgav sit femte studiealbum, ‘Solen Brænder’, melder klar til turné rundt i hele landet.

Oprindelige idealer og drømme kæmper for overlevelse på dette album, som Mathilde selv beskriver som en afsked med ungdommen og en velkomst til voksenlivets faste rammer og rumsterende flyvske fantasier.

Coronaen har tvunget mange af os til at genopfinde os selv, revurdere gamle mønstre og finde nye måder at arbejde på. Således også Mathilde Falch, som pga.
forsamlingsrestriktionerne i højere grad måtte skabe albummet ‘Solen Brænder’ i
tosomhed med guitaristen og produceren Christian Ki (D/troit, Peppermint B) fremfor i samarbejde med det fulde band, som hun plejer.

Med elektroniske elementer, programmerede beats og tråde til både soul og hiphop
adskiller produktionen sig tydeligt fra hendes tidligere udgivelser. “Begrænsningerne gav mig ny inspiration, det gav det mig lyst til at synge på en lidt anden måde, end jeg har gjort før og til at flytte grænser i mig selv”, siger Mathilde om indspilningsprocessen.

Den nyfundne musikalske selvtillid afspejles i de rå og upolerede vokaler, som danner
forgrunden på det 10 numre lange album, der udkommer den 21. maj på Mathildes eget label ‘Just For The Record’.

NYE IMPULSER
Mathilde Falch er kendt for sin kompromisløse, vilde og sårbare psykologiske
sangskrivning, og på ‘Solen Brænder’ tager hun igen bladet fra munden. Hun finder nye udgangspunkter i en mere moden livssituation som mor og ægtefælle på tiende år. Man fornemmer hurtigt, at Mathilde er fire år ældre, end da hun udgav den anmelderroste forgænger ‘Som Børn På Ny’ i 2017. Siden da er hun og husbonden Jesper Juhl blevet forældre til drengen Leo, der viste sig at døje med en alvorlig udgave af sygdommen refluks, og det har sat sit præg på dagligdagen og ikke mindst musikken:
“Han græd så meget, at han til tider fik næseblod af det, og hans krop krampede af
smerter. Det ødelagde noget indeni os ikke at være i stand til at fjerne smerten fra vores barn, vores hjerter blev knust på ny hver dag og pladen er i høj grad også skrevet om de følelser, oplevelsen var omringet af."
“Jeg tror aldrig jeg kan blive mig selv igen” synger Mathilde i den intense “Suk”.
Det påvirker selvfølgelig også parforholdet, og det har tvunget os til at huske hinanden på mange af de ting, vi lovede hinanden i begyndelsen. Lære at elske hinanden og os selv som de nye mennesker, som livets omstændigheder har gjort os til, forklarer Mathilde.”

Titelsangen “Solen Brænder” er en sang fuld af løfter, og er ønsket om at forblive
hinandens klippe og kærlighed. For Mathilde er sangskrivningen et frirum, hvor hun for alvor får afløb for de frustrationer, som følger med så livsændrende en oplevelse. “Du er ikke hvad du var, men hvad du bevæger dig imod”, husker Mathilde os dog på i teksten til singlen ‘Før Vi Mister Forstanden’, der i øjeblikket spilles flittigt på P4 som optakt til pladeudgivelsen. Dermed afslører hun en flig af den sprudlende optimisme og flabede livsglæde, der i den grad også kendetegner hende som menneske.
Pladen rummer ligeledes et udsyn på den verden, som Mathilde gennem sit engagement i Landsforeningen SIND, Red Barnet, Projekt Hjemløs og De Vildeste Fugle-initiativet ynder at medvirke i og påvirke. I sange som “Frihed” og “Stå Selv” retter hun en skarp kritik mod de magtstrukturer, som blandt Black Lives Matter-bevægelsen og Meetoo-bevægelsen gennem den seneste tid har italesat.

FREMTIDEN KALDER
Indtil videre har den nyfundne musikalske retning virkelig givet pote. Singleforløberne ‘Suk’ og ‘Mellem mig og Gud’ har været i heftig rotation på både P6 og P4, og for nylig blev hun inviteret til at deltage i den nye sæson af danskernes yndlingsmusikprogram ‘Toppen Af Poppen’, der netop har været sendt til efteråret på TV2.
Mathilde har opbygget sin karriere på gammeldags manér, siden hun udsendte sin første single i 2009. Hun har i mange år været en af landets mest flittige tounerende. De seneste par år har karrieren haft en stødt opadgående kurve, og nu da restriktioner er lempet, vil man på live-fronten opleve en Mathilde Falch med sit rockband eller i andre formater i højeste gear.

Support: Bjergtaget

Jeg håber, sangene sætter en masse tanker i gang. Tanker om hvem vi er, og hvad det egentlig er, vi har gang i.” fortæller Stephan C. Krabsen om sine nye numre. Stephan er er manden bag album-aktuelle Bjergtaget og DNA’et i Bjergtaget er sange, der kan holde til at blive klædt af og leveret helt ind til benet.

Bjergtagets udtryk er blevet formet igennem Stephans livslange rejse fra Balkan til Sydamerika og på gåture i Utterslev Mose. Den første Bjergtaget sang blev skrevet i 2009 på et tag i Mexico, og herfra er universet langsomt vokset frem. Dannelsesrejsen tog et vigtigt spring i 2012. Her hjalp Andreas Lassithiotakis (”Den
Fjerde Væg”) Stephan med at grave musikkens røde tråd yderligere frem med EP’en ”Velkommen til”, der var dedikeret til Stephans nyfødte søn. Det var dog først med udgivelsen af det anmelderroste debutalbum i2016, at Bjergtaget for alvor tog form. Med en live-performance i Studie 55 på DK4, tre Danmarks tournéer og dedikerede fans i ryggen begyndte musikkens potentiale at vise sig.

Forlæng oplevelsen med et besøg på The Raven, der er åben før og efter koncerten.